Etusivu » Suomeksi » Asiantuntijan mielipide » Jäteveden puhdistamisessa pieni hiilijalanjälki tarkoittaa myös pienempiä kustannuksia
Asiantuntijan mielipide

Jäteveden puhdistamisessa pieni hiilijalanjälki tarkoittaa myös pienempiä kustannuksia

Jari Mäkysen hankkima puhdistamo asennettiin 1,5 metriä maanpinnan alapuolelle.

Kunnallinen jätevesien puhdistus ja viemäröinti tai loka-auton tekemä sakokaivon tyhjennys eivät ole ainoita vaihtoehtoja kiinteistön jätevedenkäsittelyn hoitamiseen. Huomattavasti pienempään hiilijalanjälkeen päästään rakentamalla tontille pitkäikäinen, jopa sata vuotta palveleva puhdistamo.

Jari Mäkynen hankki RAITA BioKem -puhdistamon vuonna 2010.

– Meillä on rinnetalo ja oma puhdasvesikaivo. Siksi halusimme puhdistamon rinteen toiselle puolelle vastamäkeen, mahdollisimman kauaksi kaivosta. Puhdistamo asennettiin 1,5 metriä maanpinnan alapuolelle. Halusimme sellaisen missä olisi mahdollisimman vähän liikkuvia osia eikä pumppaamoa välissä, Mäkynen kertoo.

– Vuonna 2010 Raidan puhdistamo oli ainoa, jota markkinoitiin, ettei siinä tarvitse tilata loka-autoa tekemään tyhjennystä. Otimme isomman järjestelmän, joka kerää ylijäämälietteen säiliöön. Lietettä on kymmenen vuoden aikana kertynyt todella vähän, olen vienyt pellolle aina samaan paikkaan parantamaan savisen maan rakennetta. Kun selvitin vuonna 2010 eri vaihtoehtoja, toisessa oli kori, joka tuntui epäkäytännölliseltä tyhjentää. Raidalla luvattiin, että puhdistamo toimii itsekseen, sitä ei tarvitse päivystää kuukausittain tehtävää kuittaustarkistusta lukuun ottamatta. Se on totta, on toiminut täydellisesti. Ainoastaan kuluvia osia on vaihdettu. Raidan systeemit kuulostavat niin hyvältä, että eiväthän ne voi pitää paikkaansa. Mutta ainakin tähän asti ovat pitäneet, pelaavat todella hyvin. Ihminen on itse heikoin lenkki, eihän pohjalainen diplomi-insinööri lue manuaaleja, Mäkynen nauraa.

2021 metsäsaarekkeen toiselle puolelle Mäkysen vanhemmille eli maatilan päärakennukselle asennettiin RAITA BioKem -puhdistamo lietteenkuivatuksella ja kompostoinnilla. Kompostoinnin ansiosta lietteen tyhjennyksiä ei tarvita.

– Viime kesänä todettiin 1970-luvulla rakennetun sakokaivon tulleen tiensä päähän. Laitoin Raidalle sähköpostia ja kysyin paljonko maksaa ja koska onnistuu? Päädyimme taas Raitaan, koska omasta puhdistamosta on niin positiiviset käyttökokemukset. Kompostorilaatikon kanssa oli vähän käynnistysongelmia. Se täyttyi liian tiheään, kun käytin kuivikkeena vääränlaista tavaraa, sanoo Mäkynen.

Huoltosopimus tuo huolettomuutta

Mäkynen otti puhdistamolle heti alusta asti vuosihuoltosopimuksen.

– Pystyisin tekemään huollot itsekin, mutta en halua. Huoltomiehellä on kaikki varaosat valmiina, hän tietää mitä tarvitaan. Ja kun tarvittava kemikaali tulee samalla kyydillä, säästyy rahdin hinta. Huoltosopimus maksaa saman verran kuin mitä maksaisi sakokaivon tyhjennys. Sen voi hyvillä mielin ottaa, toteaa Mäkynen.

Raita on suomalainen ympäristöteknologian yritys, joka on kehittänyt tehokkaita, pieniä, helppokäyttöisiä moduulirakenteita, joilla saadaan räätälöityä kuhunkin kohteeseen sopiva jäteveden puhdistamo. Puhdistamojen käyttöiäksi arvioidaan 50–100 vuotta.

Next article