Skip to main content
Etusivu » Suomeksi » Sponsoroitu » Tulevaisuuden loma-asunnot on varustettu mukavuuksin – ympäristöä kuormittamatta
Harmaavesien käsittely

Tulevaisuuden loma-asunnot on varustettu mukavuuksin – ympäristöä kuormittamatta

Kuva: Getty Images

Suomalaiset ovat entistä valveutuneempia ja haluavat loma-asunnoilleen ratkaisuja, jotka eivät kuormita luontoa.

Viime vuosien muutosten myötä loma-asunnoissa tehdään paljon etätyötä. Loma-asuntojen ja mökkien lisääntynyt käyttö on osoittanut kiinnostusta kestäviin teknisiin ratkaisuihin mökin lisämukavuuksiin. Kiinteistön kokonaisjätevesikuormitus muodostuu pääosin käymäläjätteistä – ympäristökäymälän valinta on iso askel kohti kestävämpää loma-asuntoa.

Hajuttomat, helppohoitoiset ekoratkaisut

Suomalainen Raita Environment on kehittänyt ympäristötekniikkaa aina 1950-luvulta lähtien ja etenkin heidän   harmaavesijärjestelmät, kompostorit sekä ympäristövessat ovat suosiossa niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. EV-ympäristövessa -sarjassa on vaihtoehtoja niin ulkokuin sisärakennuksiinkin. Kompostoitavat tai biologiset vessat   ovat juuri sitä, mitä niiltä ympäristöystävällisyytensä lisäksi vaaditaan: hygieenisiä, hajuttomia ja helppohoitoisia.

Toimitusjohtaja Ilkka Raidan mukaan on hyvä pohtia, miten wc-jäte käsitellään:

– Lietteen tyhjentäminen luontoon ei ole sallittua ja jätteen kuljettaminen puhdistamolle tulee kalliiksi. Ympäristön kannalta on parasta, jos ravinteet voidaan palauttaa lähimaastoon ja pitää siten ravinnekierto tasapainossa.

Ympäristövessan ohelle kannattaa hankkia harmaanvedensuodatin. BioBox suodatin puhdistaa tehokkaasti veden, jonka jälkeen se voidaan johtaa turvallisesti luontoon. Käyttökuluja ei synny, sillä sähköttömässä BioBoxissa ei käytetä turvetta tai sammalta, ja huoltokin on vaivatonta:

– Suodattimet puhdistetaan kerran vuodessa, suodatinelementit vaihdetaan 10-15 vuoden välein. Kooltaan laitteet ovat pieniä ja käyttökohteisiinsa, kuten mökkeilyyn ja loma-asumiseen, suunniteltuja.

Kolmas, niin parvekkeelle, rivitalon pihalle kuin mökillekin sopiva, suosittu tuote on kompostori. Raita mainitsee, että etenkin loma-asunnoilla biojätteiden erittely ja kompostointi vie tehokkaasti hajun pois roskapusseista.

– Tuotteemme tuovat loma-asumiseen mukavuuksia ympäristöä kuormittamatta sekä helpottavat mökkielämää jäte – ja jätevesiasioissa monin tavoin, tiivistää Raita.

Pohditko, minkälainen ympäristöystävällinen ratkaisu sinun mökillesi sopisi? Harmaavesi- ja sekajätepuhdistamoja sekä ympäristövessoja ja kompostoreja kehittävän ja valmistavan Raita Environmentin ympäristötekniikkaan erikoistuneet, pitkän linjan asiantuntijat pohtivat mielellään kanssasi sinulle sopivaa ratkaisua.

Next article