Skip to main content
Etusivu » Suomeksi » Sponsoroitu » Hyödynnä biojäte ja pienennä matkailun ympäristökuormitusta
Sponsoroitu

Hyödynnä biojäte ja pienennä matkailun ympäristökuormitusta

Jätelakia (2022) noudattamalla matkailun ympäristökuormitus ja jätehuollon hiilijalanjälki ovat erittäin pieniä. Kuva: Raita Environment Oy

Uusi jätelaki (2022) kestää kansainvälisenkin tarkastelun. Sitä noudattamalla matkailun ympäristökuormitus ja jätehuollon hiilijalanjälki ovat erittäin pieniä. Myös luontomatkailussa!

Jätelain tavoitteisiin pääsee, kun pitää sekajätteen määrän pienenä, erottelee vaaralliset jätteet muista jätteistä, lajittelee hyötyjätteet ja kierrättää ne uusiin käyttökohteisiin sekä kompostoi biojätteet paikan päällä kompostoreissa.

Case Lähteelä: Veneilijöiden ja ulkoilijoiden paratiisi luottaa Raidan suunnittelemaan jäteasemaan

Helsingin kaupunki tilasi Raidalta suunnitelman, jolla Lähteelän koko jätehuolto saatiin kaupungin säädösten mukaiseksi ja hiilijalanjäljeltään mahdollisimman pieneksi.

– Halusimme helpottaa saaressa toimivan yrittäjän toimintaa nykyaikaisella jätehuollolla. Siellä ei ole vesipistettä, joten esimerkiksi biojätteen keräykseen otettiin keräysastiat tuplana. Näin keräyspaikalle voi aina viedä puhtaan astian ja hoitaa toisen huollon pesupaikalla, kuvailee lähiliikuntayksikön päällikkö Petri Angelvuo.

Lähteelän jäteaseman syväkompostorit. Kuva: Raita Environment Oy

– Grillikatoksilla oleva biojätesysteemi antaa myös asiakkaille mahdollisuuden kierrättää biojätteensä. Kerroskompostorin keräysastioiden tyhjentäminen syväkompostoriin käy kätevästi, Lähteelän isäntä ja ravintolatoimen päällikkö Mikko Hyrkäs kertoo.

Lähteelän jäteasemalla on Raidalta syväkompostorit. Yksi säiliö täyttyi jo viime kesänä ja toinen on täyttynyt vähitellen syksyn ja talven mittaan.

– Syväkompostoria ja lajitteluasemaa on helppo täyttää ja käyttää. Nyt asiakkaatkin saavat lajittelemansa jätteet niille varattuihin astioihin, Hyrkäs sanoo.

RT 800-kompostori huolehtii Haltia Lake Lodgen ja glamping-retkeilijöiden biojätteistä

Haltia Lake Lodge on ekologinen luonto-boutiquehotelli Nuuksiossa. Sen haasteena oli löytää ratkaisu, joka ei jätä jälkiä luontoon ja silti mahdollistaa luksustelttailijoiden hygienian ja biojätteen kierrätyksen.

Järjestelmässä piti olla tilaa myös luontohotellikompleksin biojätteille.

RT800 – kompostori

– Raidan ratkaisu vastasi kaikkiin tarpeisiimme. Kompostoreihin menee keittiön biojätteen lisäksi luksustelttojen jäädytetty wc-jäte, sanoo toimitusjohtaja ja osaomistaja Teemu Tuomarla Haltia Lake Lodgesta.

Aiempi, toisen valmistajan kompostori jäi nopeasti pieneksi eikä kompostointi onnistunut siinä talven aikana. Biojätteen keräyksen ideahan vesittyy täysin, jos paikalle pitää tilata tyhjennysauto.

– Raidan kompostori on kapasiteetiltaan isompi ja siinä on sekä sähköistys että lämmityskaapeli. Biojäte pysyy aina sulana eli prosessi toimii myös wc-jätteen osalta. Meille Raita-kompostori on ollut hyvä ja kestävä, monipuolinen tapa hoitaa kompostointi ja huoltaa telttoja helposti. Käyttökokemukset ovat olleet hyviä, Tuomarla summaa.

Raita RT800-kompostori soveltuu hyvin mökki- ja omakotilalo-olosuhteisiin.

Next article