Skip to main content
Etusivu » Suomeksi » Sponsoroitu » Helppohoitoisella mökkitekniikalla kaikki mukavuudet
Ekologinen huussi

Helppohoitoisella mökkitekniikalla kaikki mukavuudet

Vapaa-ajan asuntoon saa kaikki mukavuudet ympäristöä kuormittamatta.

Mökillä vietetyt pidemmät ajanjaksot edellyttävät, että mökkitekniikka toimii kitkattomasti ja ympäristöystävällisesti.

Nykyaikainen, toimiva mökkitekniikka käsittää biokäymälän ja pesu- eli harmaavesipuhdistuksen ja parhaimmillaan myös omavaraisen jätteenkäsittelyn kompostissa.

– Vapaa-ajan asuntoon saa kaikki mukavuudet ympäristöä kuormittamatta. Mökkitekniikka on parhaimmillaan pitkäikäistä, varmatoimista ja helposti myös itse huollettavaa – sopusoinnissa ympäristömme kanssa, kertoo Ilkka Raita.

Biokäymälä

Hajuton ja helppohoitoinen biokäymälä haihduttaa ja käsittelee jätteet varmatoimisesti. Jätemäärä pienenee muutamassa kuukaudessa kymmenesosaan alkuperäisestä ja lopputuote on arvokasta kompostia.

– Biokäymälä mallistostamme löytyy vaihtoehtoja sisätilan ratkaisuista ulkohuussiin. Usein ensimmäinen askel mökin mukavuuksien lisäämisessä on uusi vessalaite sisätiloihin tai pihapiiriin. Biokäymälä on vahva ja varmatoiminen, se käsittelee ja kompostoi jätteet kustannustehokkaasti, Raita kertoo, ja lisää:

– Mallistossa meillä löytyy sisätilaan pienikokoisia “kakkosvessoja“ joilla käyttömukavuudet saadaan sisälle ja suurempia käymälä ratkaisuja, joissa voi olla tuttu wc-istuin yhdistettynä mökkikäyttöön soveltuvaan kompostointiin.

Harmaavesisuodin

Mukavuuksilla varustetun mökin käyttöaste lisääntyy ja myös asumisessa käytetty veden kulutus kasvaa. Astianpesu, kokkaus ja suihkussa käynti tarkoittaa, että mökin poistoputket kuljettavat rasvaa ja likaista vettä lähiympäristöön.

– Jätevesi käsitellään omalla kiinteistöllä helppohoitoisella harmaavesisuodattimella. BioBox on erityisesti mökkikäyttöön kehitetty. Sen hoito ja huolto on helppoa ja myös hankinta ja käyttö edullisista.

Etäkartoituksesta liikkeelle

Raita Environment tarjoaa maksutonta etäkartoitusta: Etäkartoituksen avulla perus suunnitellaan toimiva mökkitekniikka kiinteistön ja asujien tarpeisiin.

– Jätevesiprojektin toteutukseen on monia vaihtoehtoja. Menetelmillämme voidaan pienentää poiskuljetettavan lietteen määrää ja saada näin tyhjennysväli pidemmäksi. Myös omavaraisuus kiinnostaa yhä useampia vaikka mökki ei saaressa olisikaan. Kaikki jäte ja esimerkiksi harmaaevesiliete voidaan käsitellä kokonaan kiinteistöllä, Raita sanoo.

Pieni harmaavesisuodatin on nykyisin minimi vaatimus vedenrantamökeillä. Raita BioBoxit ovat pieniä harmaavesisuodattimia, joista löytyy malli niin pieniin mökkitarpeisiin kuin suurempiinkin loma-asuntoihin.

BioBoxit eivät tarvitse sähköä. Suodatin- käsittelyn jälkeen puhdistettu vesi voidaan johtaa turvallisesti luontoon. Huolto on vaivatonta: Suodattimet puhdistetaan kerran vuodessa ja suodatinelementit vaihdetaan 10–15 vuoden välein. Itse laite kestää jopa 50–100 vuotta.

– Moni liittää mökkijärjestelmään myös rasvakaivon ja kompostorin. Näin tehostetaan rasvanpoistoa ja kaikki jäte voidaan kompostoida mökillä. Kapasiteettia riittää kaikilla mukavuuksilla ja huolto onnistuu omatoimisesti ilman loka-autoa tai ulkopuolisista teknisistä apua.

Kompostointi

Ruoanlaitossa syntyvän jätteen vähentäminen on helppoa. Biojätekompostorin avulla voidaan jäte hyödyntää ja ravinteet palauttaa luonnon ravinnekiertoon. Etenkin loma-asunnoilla biojätteiden kompostointi poistaa hajut roskapusseista.

– Myös biojätteen kompostointi mökillä on järkevää. Biojäte lajitellaan ja kompostoidaan. Muut jätejakeeet säilyvät “puhtaina” ja niitä voi tyhjentää harvemmin. Ympäristö kiittää ja samalla säästetään vaivaa ja rahaa, päättää Raita.

Next article