Skip to main content
Etusivu » Suomeksi » Sponsoroitu » Harmaavedet puhtaiksi ilman sähköä
Harmaavesien käsittely

Harmaavedet puhtaiksi ilman sähköä

Myös pesuvesien eli harmaavesien käsittelyyn on olemassa helppoja ja tehokkaita ratkaisuita.

Harmaavesisuodatin mökille tarvitaan, etenkin saaristossa, sillä likaista vettä ei saa päätyä vesistöön. Myös kuivanmaan mökissä pesuvesien johtaminen puhdistamattomana maahan aiheuttaa hajuhaittoja ja voi houkutella paikalle ei toivottuja vieraita, kuten rottia.

BioBoxit ovat pieniä harmaavesisuodattimia, jotka on suunniteltu mökkeilyyn ja loma- asumiseen. Ne eivät tarvitse sähköä toimiakseen. Suodatinkäsittelyn jälkeen puhdistettu vesi voidaan johtaa turvallisesti luontoon. 

Huolto on vaivatonta: suodattimet puhdistetaan kerran vuodessa ja suodatinelementit vaihdetaan 10–15 vuoden välein. Itse laite kestää jopa 50–100 vuotta.

Ravinteiden palautus maahan

Musta- ja harmaavesi menevät monella mökillä suoraan umpikaivoon, koska puhdistamatonta vettä ja lietettä ei saa tyhjentää luontoon ilman kunnollista käsittelyä.

Ympäristön ja talouden kannalta fiksuinta olisi kuitenkin palauttaa ravinteet maahan ja hyödyntää ne paikallisesti, jolloin myös lietekuljetukset yhteysaluksilla jäävät pois ja ravinnekierto saarissa pysyy tasapainossa.

Mökkikunnankin kannalta on parempi, että jäteveden ravinteet sekä kuormitus puhdistetaan ja sitten imeytetään maaperään omalla kiinteistöllä eikä jätettä kuskata kunnalliseen jätepuhdistamoon. Helpoimmalla sekä mökkiläinen että mökkikunta pääsevät, kun tontilla on oma kompostoiva kuivakäymälä ja pesuvedet puhdistetaan paikalla.

Next article