Skip to main content
Etusivu » Suomeksi » Sponsoroitu » Ekologista asumista kaikilla mukavuuksilla
Ekologinen asuminen

Ekologista asumista kaikilla mukavuuksilla

Ekologisessa asumisessa ei tarvitse tinkiä mukavuuksista. Kuva: Getty Images

Energian hinnan nousu ja talvella uhkaavat sähkökatkot eivät liikuta Mauno Mäkistä. Karjalohjan omakotitalossa on neljän kilowatin edestä auringon tuottamaa energiaa.

– Ekologisessa asumisessa ei tarvitse tinkiä mukavuuksista. Meillä on aurinkosähköllä toimivan jääkaappipakastimen lisäksi luonnonmukainen kylmäkomero, jossa 25 asteen pakkasillakin lämpötila pysyy plussan puolella. Yhdentoista kilon kaasupullo kestää noin kuukauden, sillä lämmitetään pesuvedet ja hoidetaan ruuanlaitto. Takka pitää talon lämpimänä pesuhuonetta ja sen betonilattiaa myöten. Talon lattioissa ei ole minkäänlaista lattialämmitystarvetta.

– Talon käyttökustannukset ovat tätä nykyä noin 45 euroa kuukaudessa, ei sähkö-, ei siirto-, ei vesi- eikä kaukolämpömaksuja. Moni ihminen ei ymmärrä, että ekologisesta asumisesta huolimatta meillä on täällä täydet mukavuudet. Olemme olleet aurinkosähkön varassa jo yli kaksikymmentä vuotta. Olen ihmetellyt paneelien hidasta leviämistä, sillä yksityinen ihminenkin voisi hyvin olla mukana energiatalkoissa. Pienillä käytännön ekoteoilla saa jo paljon aikaan, Mäkinen huomauttaa.

Raidan ratkaisut toimivat ilman sähköä

Mäkisille hankittiin Raita Environmentin BioBox XL -harmaavesisuodatus jälkisuodatuselementein, joissa harmaavesi puhdistuu ennen maahan johtamista. Järjestelmä on mitoitettu viidelle henkilölle ja se on osoittautunut toimivan paremmin kuin hyvin myös taloa asustavan kahden ihmisen käytössä. Järjestelmä on eristetty styrox-levyillä, puhdistettu vesi johdetaan puhdistuksen jälkeen putkistolla oman tontin kivipesään. Talon jätevesiputket on johdettu ryömintätilan läpi, jossa kesällä kallion keräämästä lämmöstä riittää plussa-asteita myös koville talven pakkasilla. Lisäksi järjestelmän biologinen toiminta tuottaa ”käymishönkää”, mikä pitää myös osaltaan putket sulana.


– Raidan järjestelmä mahtuu pieneen tilaan. Se on hyvin yksinkertaisesti toimiva, huoltovapaa systeemi. Kerran kesässä BioBoxi avataan ja suodattimet huolletaan. 15 minuutin juttu niin suodattimet on puhdistettu painepesurilla, Mäkinen kertoo.

Raidalta hankittiin myös kompostoiva biokäymälä, jonka kompostointisäiliöt on varustettu pyörillä. Kun säiliö on täynnä, se on helppo vetää pois ja laittaa tyhjä säiliö tilalle. Täynnä oleva säiliö voi olla sellaisenaan vaikka vuoden, jonka jälkeen valmiin mullan voi kipata kompostiin.

– Molemmat järjestelmät olivat todella yksinkertaisia rakentaa. Meillä on myös tutkittu puhdistamon tehoa ja tulokset ovat olleet todella hyvät. Olen ollut Raidan tuotteisiin tosi tyytyväinen. Järjestelmien käyttökustannukset ovat todella pienet, käyttöikä pitkä ja olen täysin omavarainen näiden osalta. Aivan kuten myös taloni energia- ja lämpöratkaisujen osalta, Mäkinen kiittää.

Ratkaisut ekologiseen asumiseen
ja kesämökin tarpeisiin!

Next article