Skip to main content
Etusivu » Suomeksi » Erittäin hyviä kokemuksia yhteispuhdistamosta jo 17 vuoden ajan
Sponsoroitu

Erittäin hyviä kokemuksia yhteispuhdistamosta jo 17 vuoden ajan

Kuva: Raita Environment Oy

Kaartjärven jätevesipuhdistamon alueella on vakituisen asutuksen lisäksi ilmailukeskus, armeijan harjoitusalue, Räyskälän leirintäalue ja motelli sekä runsaasti kesämökkejä. Asukasmäärä vaihtelee paljon ja etenkin mökkikaudella toukokuusta syyskuun loppuun jäteveden määrä tuplaantuu normaalitasoon verrattuna.

Kaartjärven puhdistamo rakennettiin vuonna 2006 luonnon keskelle, kymmenien kilometrien päähän keskuspuhdistamoista. Kunta valitsi laitteistoksi Raidan BioKem XL-puhdistamon.

Haasteena oli 40 kilometrin etäisyys Lopelle ja se, ettei siirtoputkistoa ollut.

– Rakensimme 11 kilometrin linjaston, jossa on seitsemän pumppaamoa ennen puhdistamoa. Jätevedelle on kaksi linjaa: talvella käytämme yhtä ja kesällä kahta, sanoo kiinteistöpäällikkö, LVI-teknikko Pasi Träff Lopen kunnasta.

Kilpailutuksessa kunta valitsi Raita Biokem XL-puhdistamon

– Käymme puhdistamolla kolme kertaa viikossa, mikä on meille normaali viikkotarkkailun määrä ja järjestelmä lähettää meille tarvittaessa hälytykset kännykkään. Aikaa kuluu noin vartti per käynti. Prosessi toimii hienosti ja puhdistamon hoitaminen on ollut nopeaa, Träff sanoo.

Puhdistustulokset ovat olleet lupaehtojen mukaisia koko ajan ja puhdistamon ympäristölupa on uusittu jo kerran. Kokemäen vesisuojeluyhdistys tekee käyttötarkkailua puhdistamon toiminnasta ja lähettää raportit ELY-keskukseen.

– Orgaanisen aineen, fosforin ja typen puhdistus on toiminut loistavasti ja poiskuljetettavaa ylijäämälietettä syntyy vain vähän ja se kuljetetaan pois kerran vuodessa, Träff kertoo.

Raita Biokem XL-puhdistamo ei hätkähdä pienistä sähkökatkoista

Toimintavarmuus on ollut hyvä, eikä häiriöitä ole ollut. Sähköverkon maakaapelointi on varmasti myös auttanut asiaa.

– Raidan tuotanto ja varasto on Rajamäellä, josta olemme saaneet tarvittavat varaosat nopeasti. Huollot olemme suorittaneet itse puhdistuksineen ja pumppujen vaihtoineen. Mutta Rajamäeltä myös heidän suorittama huolto tulisi meille ripeästi, Träff sanoo.

Raita on panostanut puhdistamojen suunnittelussa helppokäyttöisyyteen ja säätövaraan.

– Erityisesti mökkikunnissa on tärkeää, että puhdistamon toimintaa voi sopeuttaa. Maksimivirtaamaa käytämme vain tarvittaessa, joten energiaakaan ei mene hukkaan. Prosessia on helppo hallita eikä puhdistamossa ole liikaa liikkuvia osia, Träff hymyilee.

Jätevedenpuhdistusta käyttökohteen
tarpeiden mukaan

Next article