Etusivu » Suomeksi » Asiantuntijan mielipide » Vesihuoltoa herkkää saaristoluontoa kunnioittaen
Saaristo

Vesihuoltoa herkkää saaristoluontoa kunnioittaen

Kuva: Getty Images

Ekologisuus oli tärkeää, kun Taivassalon Helsinginrantaan rakennettiin uutta mökkiä.

– Tontti on kallioinen ja karu pittoreskissa saaristomaisemassa. Kun lähdimme rakentamaan uutta saunamökkiä, emme halunneet louhia tai tuhota hienoa kangasmaastoa. Halusimme säästää ympäristön mahdollisimman koskemattomana. Mutta tontilla oli todella vähän tilaa harmaavesisuodattimelle ja suodattimen upottaminen olisi ollut teknisesti haastavaa, Pekka Nokelainen kertoo.

Järjestelmä sovitettiin paikalleen senttipelillä

Tontilla oli 1980-luvun alussa tehty saunamökki ja vanha puucee.

– Löysimme pieneen tilaan menevän ja helppokäyttöisen Raidan järjestelmän, jossa ei tarvita suuria säiliöitä tai upotuksia. Kalliolla perustusten alla on pieni notkelma, johon järjestelmä asennettiin. Saimme harmaavesisuodattimen mahtumaan terassin alle, vaikka se menikin senttipeliksi. Imeytysmoduulit ovat suodattimen perässä. Kompostoimme kaikki wc:n jätteet sekä biojätteet ja saamme lopputuloksena puhdasta multaa. Terassin laidalla on isoja istutuslaatikoita, joihin multa menee, Nokelainen kuvailee.

Järjestelmän osaksi otettiin käyttöön Raidan kompostori, kun terassin taakse tehtiin erillinen talvilämmin wc ja varasto. Myös juomaveden puhdistusjärjestelmä integroitiin samaan tilaan. Terassin alla oleva harmaavesisuodatin on niin hyvin eristetty, että lisävarusteena tarjolla olleita lämpövastuksia ei tarvittu.

Käyttömukavuutta ja helppohoitoisuutta

– Haimme niin huoltovapaata järjestelmää kuin mahdollista. Lisäksi Raidan järjestelmä oli helppo ostaa, se on selkeä ja toimiva systeemi, lisäksi se menee pystysuunnassa pieneen tilaan. Soitin Ilkalle, ja heti nappasi kiinni. Kun yritys on itse kehittänyt tuotteet, ja ne ovat käyttöominaisuuksiltaan hyvin mietittyjä, niihin on helppo luottaa, Nokelainen sanoo.

Kapasiteetti riittää hyvin kolmihenkiselle perheelle ja viikonloppuvieraille. Kesäkeittiön tiskivedet ohjataan samaan harmaavesisuodattimeen. Nykyinen järjestelmä on riittävän iso myös tulevan päätalon tarpeisiin, keittiöön lisätään vain rasvasuodatin.

– Meillä on mökillä täydet mukavuudet. Ensimmäisenä vuonna käytimme vanhaa puuceetä, mutta kyllästyimme ravaamaan vanhassa huussissa. Syksyllä ja sateella on helppoa, kun vessa on terassin vieressä, Nokelainen kiittää.

Next article