Skip to main content
Etusivu » På svenska » Sponsorerad » Vattenförsörjning med respekt för den känsliga skärgårdsnaturen
På svenska

Vattenförsörjning med respekt för den känsliga skärgårdsnaturen

Foto: Getty Images

Ekologisk rening och kompostering var viktigt när en ny stuga skulle byggas vid Helsinginranta i Tövsala.

– Tomten är stenig och karg och står mitt i ett pittoreskt skärgårdslandskap. När vi började bygga en ny bastustuga ville vi inte förstöra den fina terrängen utan ville hålla miljön så orörd som möjligt. Men det fanns verkligen ont om plats på tomten för ett gråvattenfilter och det hade varit tekniskt utmanande att sänka filtret, säger Pekka Nokelainen.

Det handlade om millimetrar då systemet sattes på plats

På tomten fanns en bastustuga byggd i början av 1980-talet och ett gammalt utedass.

– Vi hittade Raita-systemet som är lätt att använda och passar väl in i ett litet utrymme utan att det kräver stora behållare eller behöver sänkas under jorden. I berget, under husets grund, finns en liten fördjupning dit vi installerade systemet. Vi lyckades få plats för gråvattenfiltret under balkongen trots att det till sist handlade om bara några centimeter. Avloppsreningsmodulerna finns också med. Vi komposterar allt toalettavfall och bioavfall och slutresultatet blir ren jord. I kanten av balkongen står stora planteringslådor som jorden går i, beskriver Nokelainen.

Raitas kompost blev en del av helheten då en separat vintervarm toalett och förråd byggdes bakom balkongen. Även systemet för rengöring av dricksvatten integrerades i samma utrymme. Gråvattenfiltret under balkongen är så välisolerat att den valfria värmeisoleringen inte behövdes.

Lätt och enkelt att använda

– Vi ville ha ett så underhållsfritt system som möjligt. Dessutom var Raita lätt att köpa, det är ett tydligt och fungerande system som är vertikalt och ryms därmed i ett litet utrymme. Jag ringde upp Ilkka som genast tog tag i detta. Företaget har utvecklat produkterna själv och de är genomtänkta och funktionella. Då är det lätt att lita på dem, säger Nokelainen.

Kapaciteten räcker bra för en familj på tre och gäster som kommer över veckoslutet. Sommarkökets diskvatten leds till samma gråvattenfilter. Det nuvarande systemet är tillräckligt stort även för den framtida huvudbyggnadens behov, endast ett fettfilter kommer att läggas till köket.

– Nu har vi alla bekvämligheter på stugan. Det första året använde vi det gamla dasset, men vi tröttnade på att springa ut och in. På hösten och när det regnar är det lätt när toaletten står alldeles invid terrassen, lovordar Nokelainen.

Next article