Etusivu » På svenska » Fritidsbostäder används i allt större utsträckning för året runt boende
På svenska

Fritidsbostäder används i allt större utsträckning för året runt boende

Foto: Eget arkiv

Sommarstugan är allt oftare familjens andra hem där trivsel och funktionalitet är avgörande viktigt.

– Vi har haft en stuga i Kimitoöns skärgård i två år nu. Vi blev kära i stället och planerar att tillbringa mer tid på ön, även året runt. Här fanns redan färdigt två små stugor som hade byggts i början av 2000-talet och som vi använder, men vi behövde mer utrymme, säger familjen från Esbo.

Familjen hade el och bärvatten samt utedass mitt i skogen. Den nya fritidsbostaden byggdes 2021.

– Toaletten är jätteviktig, speciellt på vintern. Då är det inte så trevligt att gå ut till dasset. Vi bestämde oss för att ta reda på olika alternativ. Det finns bra och fungerande förbränningstoaletter och vattenklosetter förstås, men ingendera var egentligen optimalt för oss. Att komma med en färja och tömma tanken på en vanlig vattentoalett ute på en ö en gång om året är inte ekologiskt. Raita Environments system lät genast som något som skulle fungera här. Det mötte våra behov, säger mamman i familjen.

Fritidshuset ligger uppe på en bergsklippa, och det var lätt att hitta en lämplig plats för ett litet avloppsreningsverk vid foten av klippan. Teamet som byggde huset byggde också toaletten och reningssystemet. Systemet består av två tankar, och det är lätt att byta ut dem. När den ena tanken tas i bruk, kan den andra stå kvar och innehållet får förmultna och brytas ner. När tanken behövs igen, har innehållet i behållaren blivit jord igen. Genom att följa instruktionerna är reningssystemet luktfritt.

Att utnyttja näringsämnen lokalt är bra för miljön

Att transportera avloppsvatten till det kommunala avloppsvattenverket belastar inte bara naturen utan också plånboken. Dessutom har kapaciteten på flera stugkommuners avloppsreningsverk dimensionerats för bara kommunens avloppsvatten. När avloppsvattnet renas och slammet komposteras på den egna tomten kan också näringsämnen utnyttjas lokalt.

– Vi har använt systemet nu i ett år. Vi har blivit positivt överraskade över hur smidigt allt gick, både planeringen och byggandet. Livet på ön är helt annorlunda nu. Vi tillbringade nästan ett år i en liten stuga på 25 kvadrat, hade inget rinnande vatten och det gamla utedasset låg en bra bit från stugan. Ungdomarna är vana vid vissa bekvämligheter, men nu kommer även de gärna med till ön tillsammans med sina kompisar. Att systemet är bekvämt och användarvänligt har haft stor inverkan, men det har ekologin också. Alla inköp och lösningar ska göras utifrån skärgårdens villkor. Fungerande system ökar också fastighetens värde, sammanfattar familjen.

Miljöteknik – Lösningar för hållbar utveckling!

Next article