Skip to main content
Etusivu » På svenska » Sponsorerad » Framtida fritidsshus är utrustade med bekvämligheter – utan miljöpåverkan
På svenska

Framtida fritidsshus är utrustade med bekvämligheter – utan miljöpåverkan

Foto: Getty Images

Människor blir mer vaksamma och vill ha lösningar för sina fritidshus som inte belastar naturen.

Genom förändringar de senaste åren arbetar man mycket med distansarbete i fritidshus. Ökad användning av fritidshus och stugor har markerat ett intresse för hållbara tekniska lösningar för fler bekvämligheter i stugan. Fastighetens totala avloppsvattenbelastning genereras till största delen av toalettavfall – att välja miljötoalett är ett stort steg mot ett mer hållbart fritidshus.

Luktfria, lättskötta ekolösningar

Raita Environment har utvecklat miljöteknik sedan 1950-talet och speciellt gråvatten- system, komposter och miljötoaletter är populära både nationellt och internationellt. EV Biotoalet-serien har alternativ för både iomhus- och inomhus användning. Biotoalletterna är precis avd man vill ha i fritidshuset fr ökad bekvämlighet.

Biotoaletter är förutom miljövänlighet hygieniska, luktfria och lätta att underhålla. Enligt Ilkka Raida, VD för Raita Environment, är det bra att fundera över hur toalettavfall behandlas:  

– Att tömma ut slam i miljön är inte tillåtet och att tranpostera avfallet till reningsverket blir dyrt. Det är bäst för miljön om näringen kan återföras till omgivningen och därmed hålla näringskretsloppet i balans.

Till sidan av en Biotoalett är det lämpligt att köpa ett gråvattenfilter. BioBox-filtret renar effektivt vatten, varefter det säkert kan släppas ut i miljön. Det finns inga driftskostnader, eftersom den elektriska, BioBox inte använder torv eller mossa, och underhållet är enkelt:

– Filtren rengörs en gång om året, filterelementen byts ut vart 10-15 år. Enheterna är små i storlek och designade för deras användningsområden, som stugor och fritidshus. 

Den tredje populära produkten, lämplig för balkongen, gården till ett radhus och stugan, är kompostern. Ilkka Raita nämner att särskilt i fritidshus, sortering och kompostering av bioavfall effektivt tar bort lukt från soppåsar. Han sammanfattar det:

– Våra produkter ger bekvämligheten av ett fritidshus utan att belasta miljön och gör stuglivet enklare vad gäller avfall och avlopp på många sätt.

Undrar du vilken typ av miljövänlig lösning som skulle vara rätt för din stuga? Specialister på miljöteknik på Raita Environment, som utvecklar och tillverkar reningsverk för gråvatten och blandavfall samt miljötoaletter och komposter, arbetar gärna med dig på rätt lösning för dig.

Next article