Etusivu » På svenska » Puumala kommun skaffade en ekologisk lösning för rening av gråvatten på det nya turistområdet
På svenska

Puumala kommun skaffade en ekologisk lösning för rening av gråvatten på det nya turistområdet

Raita HS Bio 12 avloppssystem byggdes för gråvatten. Foto: Kimmo Hagman

Fjärden glittrar blå med några skogklädda holmar som sticker upp ur vattnet. Den natursköna platsen Pistohiekka i Puumala kommun utstrålar lugn.

Den en gång så populära rekreationsorten med sina dansbanor har vaknat till liv igen då ett nytt semesterområde byggdes på området förra sommaren. Området består av en restaurang, två strandbastur och ett tiotal stugor med badrum och ett litet kök. I planerna ingår även en campingplats för ett hundratal husvagnar eller -bilar med lämpliga toalett- och duschutrymmen och kök. När det finns liv och aktivitet, uppstår det även avloppsvatten.

– Pistohiekka ligger 16 kilometer från Puumala centrum bakom kuperade kullar och berg, och de närmaste avloppssystemen ligger över tio kilometer bort. Att ansluta sådan terräng till det kommunala avloppsvattensystemet hade varit både dyrt och svårt, säger Kimmo Hagman, teknisk direktör i Puumala kommun.

– Vi utredde saken med miljösekreteraren och kom fram till att vi ska sköta avloppsreningen lokalt. Raita Environment har byggt avloppssystem för privatpersoner i området och vi har gjort lite undersökningar med dem. De kom med en plan för rening av gråvatten och en framtidsplan, alltså hur systemet kan skalas upp i takt med att verksamheten växer och även koppla rening av svartvatten till helheten.

Avloppsvattensystemet Raita HS Bio 12 skalas efter behov

Nu tar ägaren eller uthyraren hand om tomtens svarta avloppsvatten och ser till att det läggs i behållare som sedan transporteras med sopbilar femton kilometer bort. Ett Raita HS Bio 12 avloppssystem byggdes för gråvatten.

– Upphandlingsprocessen och samarbetet med Raita gick bra. Det känns naturligt att jobba med dem då de har tekniken på plats för allt som behövs. Byggandet blev klart enligt tidtabell och det har inte varit några problem, berättar Hagman.

– Vattenförbrukningen i området är nu ungefär 500–1000 m³. Området har 20 000 våningskvadratmeter byggrätt kvar, så det är viktigt att vi i framtiden även kan rena svartvatten lokalt. Vår tanke är att ansöka om tillstånd för det för 2024.

Plånboken och naturen tackar  

– Systemets ekonomiska besparingar riktar sig mest till köpare av tomtmark och företag i området. Också ur miljösynpunkt är det vettigt att planlägga ett eget område för tekniskt underhåll där det behövs. På så sätt behöver vi inte transportera avloppsvatten, vilket belastar miljön, säger Hagman.

Turister och lokala invånare kan därför lita på att de också i framtiden kan njuta av Saimens vågor och rena natur i Pistohiekka i Puumala.

RAITA Bio-processen optimerar Bio HS:s funktioner och rening i allt driftsförhållanden.

Next article