Skip to main content
Etusivu » På svenska » Ekologiskt boende med alla bekvämligheter
På svenska

Ekologiskt boende med alla bekvämligheter

Ekologiskt boende innebär inte att man behöver ge avkall på bekvämligheter eller livskvalité. Foto: Getty Images

De ökade energipriserna och vinterns eventuella strömavbrott oroar inte Mauno Mäkinen. Egnahemshuset i Karislojo har fyra kilowatt energi som producerats av solen.

– Ekologiskt boende innebär inte att man behöver ge avkall på bekvämligheter eller livskvalité. Förutom en soldriven kyl-frys har vi ett ekologiskt skafferi där temperaturen hålls över nollstrecket även när det är -25 grader kallt. En elva kilos gasflaska räcker ungefär en månad: med den värmer vi upp tvättvattnet och sköter matlagningen. Den öppna spisen håller hela huset varmt, även tvättrummet och dess betonggolv. Det behövs inget golvvärme.

– Husets driftskostnader är för närvarande cirka 45 euro i månaden och inga el-, överförings-, vatten- eller fjärrvärmeavgifter tillkommer. Många förstår inte att vi har alla bekvämligheter här, trots att vi lever ekologiskt. Vi har haft solenergi i mer än tjugo år. Jag har förundrat mig över att det inte installerats mer solpaneler, eftersom de innebär att även privatpersoner kan delta i den gröna omställningen. Mycket kan nås med små praktiska ekologiska val, påpekar Mäkinen.

Raitas lösningar fungerar utan el

Familjen Mäkinen köpte Raita Environments BioBox XL-gråvattenfiltrering med efterfilterelement som renar gråvattnet innan det släpps ut i marken. Systemet är dimensionerat för fem personer och det har visat sig fungera utomordentligt bra också för två personer som bor i huset. Systemet är isolerat med styrox-skivor, och efter rengöringen leds det renade vattnet till dräneringskistan på tomten. Husets avloppsrör har dragits genom krypläget där värmen som samlas av berget under sommaren räcker till att hålla utrymmet varmt även vid kallt vinterväder. Systemets biologiska aktivitet alstrar också värme i form av varm ånga som också bidrar till att hålla rören öppna.

– Raitasystemet ryms i ett litet utrymme. Det fungerar mycket enkelt och är ett underhållsfritt system. BioBoxen öppnas en gång i sommaren och filtren rengörs. På 15 minuter har de rengjorts med en högtryckstvätt, säger Mäkinen.

Familjen har köpt också en biotoalett för kompostering från Raita. Dess kompostbehållare är försedda med hjul. När behållaren är full, är det lätt att dra den ut och sätta en ny behållare på plats. En full behållare kan stå som den är i ett helt år, varefter den färdiga mullen kan tömmas i komposten.

– Båda systemen var enkla att bygga. Vi har också studerat systemens effektivitet och resultaten har varit riktigt bra. Jag har varit mycket nöjd med Raitas produkter. Driftkostnaderna är mycket låga, livslängden är lång och jag är helt självförsörjande när det gäller dem. Precis som jag är när det gäller energi- och värmelösningarna i mitt hus, lovordar Mäkinen.

Lösningar för ekologiskt boende
och för sommarstugors behov!

Next article